Ben je al jaren aan het denken aan een nieuw huis? Dan zou dit het goede moment zijn met de huidige lage hypotheekrente. De woningmarkt is ook aantrekkend. Een belangrijk detail is wel dat je eerst je huis moet verkopen. Dit is lastig maar zeker niet onmogelijk. Die doe je het liefst erg snel en voor een mooi prijs. Je zou natuurlijk een korte reclame in de rust van de Champions League wedstrijd plaatsen, maar dit wordt dan wel een erg dure grap en dan heb je niet zoveel profijt van het verkopen van je huis. Er zijn misschien wel meer waanideeën langsgekomen in je hoofd, maar deze kun je vaak niet uitvoeren. Daarom zijn hier een aantal tips om je huis sneller, maar op een goede manier te kunnen verkopen.

De juiste prijs

Een goede marketeer weet dat wanneer hij te veel geld voor zijn product vraagt dat het dan misloopt. Daarom moet je weten wat je woning nou echt waard is. Het beste kun je dit laten oordelen door een makelaar. Deze heeft er toch meer verstand van. Bovendien doen makelaars regelmatig woningtaxaties. Het is dus erg slim om ongeveer drie makelaars uit te nodigen voor een gesprek. Zij denken dan dat ze je woning mogelijk kunnen verkopen. Zij zullen alle drie een schatting van de waarde geven en het gemiddelde van deze drie is vrij precies de waarde van je woning. Het is een makkelijke truc om de waarde te bepalen.

De juiste vraagprijs

Op je huis kun je goed onderhandelen en dit is ook meestal het geval. Enkele jaren geleden was het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs ongeveer twaalf procent. We hebben dit in Nederland gereduceerd tot een verschil van maar acht procent. Dit is niet overal in Nederland hetzelfde. Zo zie je in Amsterdam steeds vaker dat er meer dan de vraagprijs wordt geboden. Zo werd bij maar liefst 37 procent van de huizen die verkocht werden meer betaald dan de vraagprijs. Een handige manier om de juiste vraagprijs te bepalen is door in de schoenen van de klant te gaan staan. Zou je dan interesse tonen in je eigen huis met de vraagprijs die je hebt vastgesteld? Daarnaast is het belangrijk om in de juiste prijscategorie te zitten. Dit is dan bedoeld op de marketingsites. Zo zullen ze een woning net onder drie ton sneller vinden dan een woning die iets meer kost dan drie ton.

Fraaie en neutrale woning

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat jij je eigen huis erg mooi vind. Je hebt je hele inrichting precies aangepast naar jou smaak. Denk maar een mooi berenvel op de grond, of de felgroene muren die je zo leuk vindt. De kans dat de potentiële kopers dezelfde smaak als jij hebben is erg klein. Het is daarom erg belangrijk om je woning zo neutraal mogelijk te maken. Je kunt gemakkelijk inspiratie opdoen bij woningzaken. Deze willen namelijk ook zoveel mogelijk mensen aantrekken. Kijk maar naar winkels als de IKEA. Hun inrichting is zo gemaakt dat zoveel mogelijk mensen de Ivar kast of een bankstel willen kopen. Lukt het je nog steeds niet, dan kun je als laatste handgreep nog een woningstyliste inschakelen.

Flexibele makelaar

Je ziet ze steeds minder maar ze bestaan nog wel. Makelaars die alleen bezichtigingen doen op dinsdag- en vrijdagochtend. Zou je dan een potentiële kopers hebben die je huis willen bekijken op een maandag, dan kan dat niet. En dit is iets wat je natuurlijk niet wil. Je moet makelaars hebben die op elk moment van de week een bezichtiging doen, zelfs in het weekend. Dit vergroot je verkoopkansen enorm. Daarnaast moet de makelaar ook flexibel zijn in de verkoopkunsten. Hij moet natuurlijk je woning goed kunnen verkopen, maar hoe moet ook goede foto’s kunnen maken, een goed persoonlijk verhaal hebben een een aantrekkelijke verkooptekst kunnen schrijven. Deze kwaliteiten verschillen heel erg, maar je wilt wel een makelaar hebben die ze allemaal beheerst. Je mag dan ook erg kritisch zijn tegenover je makelaar. Je betaalt hem of haar er namelijk veel geld voor. Er zijn gelukkig genoeg makelaars die deze kwaliteiten hebben.

Goed Funda-profiel

Vroeger kon je voor iets meer dan honderd euro je huis klasseren als een ‘tophuis’ op Funda. Dan stond je gelijk bovenaan de zoekresultaten. Deze service is tegenwoordig niet meer beschikbaar. Nu worden de zoekresultaten op een eerlijke manier en op basis van relevantie getoond. De advertenties worden dan op drie criteria beoordeeld. Is de advertentie volledig, heeft het huis en de advertentie een goede kwaliteit en is de advertentie betrouwbaar. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk informatie op Funda te zetten. De kwaliteit beoordelen ze bijvoorbeeld op de video’s. Echte video’s zijn beter dan een video wat gewoon een slideshow is van foto’s. Het is ook belangrijk om je advertentie up-to-date te houden. Zeker wanneer de foto’s die je hebt gemaakt van de winter afkomstig zijn. Een tuin met kale planten, een echte dode bedoeling, is minder aantrekkelijk voor klanten dan wanneer diezelfde tuin volledig in de bloei staat. Ook aanpassingen in het binnenhuis zijn het waard om een foto van te maken en online te plaatsen. Daarnaast is het handig als je speciale toevoegingen bij je Funda-profiel hebt. Zo is een 360o video of foto of een goede plattegrond erg goed voor je pagina. Funda waardeert dit en jouw pagina zal volgens Funda twee keer zo lang bekeken worden. Dit is natuurlijk goed voor de verkoop van je woning. Naast Funda zijn er natuurlijk ook ander sites die je helpen om je huis te verkopen, zoals directhuisverkopen.com, maar daar geldt hetzelfde voor als Funda.

Social media

Vaak kiezen mensen ervoor om hun woning op social media te zetten. Dit kost niks en is dus gratis reclame voor je huis. Het heeft dus een goede pluspunten. Er kleeft echt ook wel een nadeel in, want je levert heel veel van je privacy in. Zo weet iedereen gelijk waar jij als gebruiker woont. Je naam en het adres van je woning zijn namelijk gekoppeld. Als je erg op je privacy staat is het dus zeker geen slim idee om je huis op social media te zetten.

Voor 1/5e van de mensen met een hypotheek zou het lonen om hun hypotheek over te sluiten, zo weet het Financieele Dagblad te melden. Vanwege de huidige lage rente kan dit gemakkelijk honderden euro’s per jaar opleveren.

Het voordeel bedraagt gemiddeld zo’n EUR 1300 per jaar, zo meldt de krant. Op basis van de 700.000 Nederlanders met een eigen huis en een hypotheek voor wie zo’n besparing aan de orde kan zijn, zou dat een totale besparing van zo’n EUR 900 miljoen zijn.

Voor veel huiseigenaren is het logisch dat er een (nieuwe) hypotheek moet worden afgesloten wanneer er verhuisd wordt. Dit is bij zo’n verhuizing feitelijk onvermijdelijk en het is dan ook niet zozeer een besparing. Het afsluiten van de hypotheek is dan gewoon wéér een kostenpost, naast veel andere kosten die het verhuizen met zich meebrengt. Echter, wanneer geen verhuizing aan de orde is en wanneer u gewoon in uw eigen huis blijft wonen, kan het afsluiten van een nieuwe, andere hypotheek (“oversluiten”) in sommige gevallen u juist veel geld opleveren en is het dus alles behalve een additionele kostenpost. Zeker wanneer u uw hypotheek lang geleden heeft afgesloten, in een tijd dat de hypotheekrente nog hoog was, betekent het nu oversluiten van een hypotheek bijna zeker een fikse besparing.

Voordeel blijft liggen

Veel mensen zijn hier echter niet van op de hoogte. De klant wordt er niet zelden niet op gewezen, omdat het voor de hypotheekadviseur een tijdrovende klus is om uit te zoeken wat de besparing precies zou kunnen zijn. Het hangt namelijk af van factoren zoals het verschil tussen de huidige rente en de rente op het moment van het afsluiten van de hypotheek, de resterende looptijd van de hypotheek, de waarde van het huis en eventuele boeteclausules die van toepassing zijn bij de huidige hypotheekverstrekker. En om dat precies uit te zoeken en in kaart te brengen, kost tijd.

Zelf uitzoeken

Voor een ieder die constateert dat de huidige hypotheekrente aanzienlijk lager is dan de rente die hij nu betaalt, loont het dus om zelf actie te ondernemen om uit te zoeken om er voor hun ook financieel voordeel te behalen valt. Op internet staan een aantal tools, waar vrij eenvoudig een ruwe inschatting gemaakt kan worden van de eventuele besparing die het oversluiten van de hypotheek oplevert. Kijk bijvoorbeeld eens hier.

 

Een verbouwingshypotheek afsluiten kan een goede optie zijn wanneer u van plan bent uw eigen woning te renoveren of te verbouwen. Een verbouwingshypotheek is een tweede hypotheek op de woning, waarbij de overwaarde van het huis in geld wordt omgezet. Uitgangspunt hierbij is dat de verbouwing of renovatie hiermee gefinancierd dient te worden. De hypotheekverstrekker zal willen weten hoe en wat men wil verbouwen, en aan de hand daarvan de hypotheekvoorwaarden opstellen. Banken staan veelal niet onwelwillend tegenover het verstrekken van een verbouwingshypotheek, aangezien de waarde van de woning zal stijgen.

Voorwaarden

Om een verbouwingshypotheek te kunnen afsluiten, dient het inkomen toereikend te zijn. Er is immers sprake van een extra hypotheeklast en welke uiteraard moet kunnen worden gedragen. Ook moet de woning (het onderpand) voldoende waarde bezitten. Als de marktwaarde van de woning hoger ligt dan de eerste hypotheek die hierop is afgesloten, is er sprake van overwaarde. Deze overwaarde kan gezien worden als een extra zekerheid voor de bank om een verbouwingshypotheek te verstrekken. De hoogte van de overwaarde kan via een de WOZ-waarde of taxatie worden bepaald. Er kan een verbouwingshypotheek worden afgesloten zonder overwaarde van de woning. Hiervoor dient met een taxatierapport worden aangetoond dat de waarde van de woning na de verbouwing voldoende zal stijgen.

De procedure

In de uitvoering van het afsluiten van een verbouwingshypotheek bestaan enkele verschillen ten opzichte van de eerste hypotheek. Regelmatig loopt een verbouwingshypotheek via een zogenaamd verbouwingsdepot. Een verbouwingsdepot is een rekening van waaruit betalingen voor de verbouwing kunnen worden gedaan. Hiervoor dient men middels rekeningen/facturen de specifieke financiering te bewijzen. Het achterliggende doel van deze rekening is voornamelijk belastingtechnisch van aard. Via een verbouwingsdepot kan men feitelijk aantonen dat de verbouwingshypotheek daadwerkelijk is geïnvesteerd in renovatie of verbouwing. Dit heeft immers gevolgen voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

Voor het afsluiten van een verbouwingshypotheek is een gang naar de notaris meestal de laatste stap. De notaris dient immers een nieuwe hypotheekinschrijving vast te leggen ten aanzien van het te lenen bedrag. In enkele gevallen is het mogelijk om zonder tussenkomst van een notaris een verbouwingshypotheek af te sluiten. Wanneer de oude hypotheek bijna of in het geheel is afgelost is geen notaris nodig.

Aftrekbaarheid

Wanneer de verbouwingshypotheek via een verbouwingsdepot loopt, gelden er specifieke belastingregels. In dat geval mag men de financieringskosten en rente voor het depot 2 jaar aftrekken. Deze twee jaar gaat in wanneer de lening is afgesloten. Mocht er na de verbouwing geld overblijven in het depot, is de rente niet meer aftrekbaar.

Voorts mag de betaalde rente over het depot 6 maanden worden afgetrokken. Na twee jaar wordt het overgebleven bedrag in het depot gezien als een belastingschuld in box 3. Er kan geen betaalde rente over het restant worden afgetrokken.
Wanneer de verbouwingshypotheek tijdens de verbouwing is afgesloten en zijn er al kosten betaald, zijn deze kosten tot 6 maanden na het begin van de verbouwing aftrekbaar. In dit geval kan er overigens geen sprake zijn van een verbouwingshypotheek met verbouwingsdepot.

Verbouwingshypotheek met NHG

Bij het afsluiten naar een verbouwingshypotheek is het verstandig om deze i.c.m. de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) te nemen. Dit biedt voor de hypotheeknemer alsook de hypotheekgever vele voordelen. Zo ontvangt men meestal een korting op de hypotheekrente en blijft men niet met een restschuld zitten. Daarnaast kunnen bepaalde voorzieningen die energiebesparend zijn worden meegefinancieerd. Daarbij valt te denken aan isolatie of zonnecellen. Voor banken biedt een verbouwingshypotheek met NHG extra zekerheid op terugbetaling van de gehele geleendehypotheeksom. Een dergelijke financiering met NHG gebeurt onder enkele belangrijke voorwaarden:

De afsluitprovisie is de beloning die hypotheekadviseurs krijgen wanneer men via hen een hypotheek afsluit. In deze afsluitprovisie zijn de administratieve kosten en advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek inbegrepen. Tevens is het een honorarium voor de geleverde prestatie van de adviseur, die als motivatie dient voor inspanning en een correcte dienstverlening. De afsluitprovisie bedraagt ongeveer 1% van het hypotheekbedrag. Dit kan een vergoeding aan een tussenpersoon zijn of een adviseur van een bank. Dit geldt ook voor een tweede hypotheek.

Voorheen ontvingen hypotheekadviseurs een bonus wanneer men via hen een hypotheek afsloot. Dit leidde ertoe dat cliënten niet altijd het beste hypotheekadvies kregen, maar een hypotheekadvies waar het meest aan kon worden verdiend. Gevolg hiervan is de invoering van het provisieverbod, om het belang van de klant nog beter centraal te stellen. Eerst een hypotheek berekenen door uzelf kan soms problemen voorkomen.

Provisieverbod

Sinds januari 2013 dienen hypotheekadviseurs en hypotheekaanbieders de advieskosten apart in rekening te brengen aan de klant, en mogen deze kosten niet meer verrekend worden met de prijs van het product. Tegenwoordig vindt er dus een rechtstreekse betaling plaats die geheel los staat van de hypotheeksom. Het provisieverbod is voor een deel gebaseerd op open criteria. Als gevolg hiervan heeft de AFM een aantal uitgangspunten opgesteld die als handreiking dienen voor adviseurs en consumenten. Hiermee wordt een betere houvast inzake hypotheekadvies voor alle marktpartijen beoogd.

Voordelen van het provisieverbod:

Als gevolg van het voornoemde verbod zijn er enkele positieve gevolgen voor de consument:

De hypotheekadviseur is onafhankelijker geworden. Immers, de kans dat hij laten zich in zijn advies laat leiden door de aanbieder die hem de hoogste beloning biedt, is ontnomen.

Daarnaast is het vooraf duidelijk hoeveel de kosten van het advies zullen bedragen. Het afzonderlijk in rekening brengen van het advies leidt veelal tot een heldere specificatie van de werkzaamheden en het aantal besteedde uren. Ook is de onderlinge concurrentie tussen hypotheekadviseurs toegenomen. Dit komt de prijs van hypotheekadvies voor de consument ten goede. Als laatste voordeel kan genoemd worden het wegvallen van de doorberekening van de provisie in de hypotheek of hypotheekrente. Zo kan aantrekkelijk aanbod van een hypotheekadviseur niet via een omweg alsnog tot extra kosten leiden.

Nadelen van het provisieverbod:

Het provisieverbod op hypotheken heeft ook negatieve kanten. Gemiddeld bedragen de kosten voor hypotheekadvies ongeveer 2.000 euro. Deze kosten kunnen enkel worden meegefinancieerd met de hypotheek wanneer dit aansluit bij de waarde van de woning. Als men deze kosten niet wenst mee te financieren, dient dit meestal direct te worden betaald. Slechts enkele hypotheekadviseurs bieden hiervoor een gespreide betalingsregeling aan.

Ook ontstaat de verleiding om te besparen op advieskosten, en men de keuze maakt voor een onervaren adviseur. In dat geval zou men uiteindelijk voor de verkeerde hypotheek kunnen kiezen, waardoor men alsnog nog veel duurder uit is. Tenslotte kan men eerder overwegen de keuze maken een hypotheek af te sluiten zonder advies, wat in sommige gevallen eveneens leidt tot het afsluiten van de verkeerde hypotheek.

Hypotheek zonder advies

Door het provisieverbod is duidelijker geworden wat de prijs is van hypotheekadvies. Aangezien een gedegen advies nog steeds een prijzige aangelegenheid is, kan men besluiten om een hypotheek af te sluiten zonder advies. Dit wordt ‘execution only’ genoemd. De vraag is of het afsluiten van een hypotheek zonder advies een slimme keuze is. U dient nu zelf bijvoorbeeld informatie te vinden over de mogelijkheid tot overwaarde van de hypotheek of de hypotheekrente.

Een hypotheek zonder advies afsluiten betekent niet dat er geen extra kosten zijn die men moet betalen. Zo brengen banken distributie- en afsluitkosten in rekening. Daarnaast vraagt men soms enkele honderden euro’s juist voor het afsluiten van ‘execution only’.

Het vergt ook behoorlijk wat kennis en onderzoek om zelf tot een goede keuze van een hypotheek te komen. Om een hypotheek zonder advies te kunnen afsluiten, dient men dan ook als voorwaarde een zogenaamde kennistoets te maken. Deze bestaat uit een aantal vragen, en hieruit moet blijken of men voldoende af weet van de werking van een hypotheek. Om online hypotheekkennis te testen, kunt u terecht op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Naast de kennistoets kan het voorkomen dat de aanbieder van een hypotheek zonder advies extra eisen stellen. Vaak worden zelfstandigen en mensen met een uitkering a priori uitgesloten van deze hypotheekvorm.

Wanneer men een hypotheek zonder advies maar met een levensverzekering wil afsluiten, betaalt men de kosten voor de verzekering sinds het provisieverbod eveneens apart.

Is de afsluitprovisie aftrekbaar?

Naar aanleiding van het provisieverbod betaalt men afsluitkosten en advieskosten in plaats van afsluitprovisie. Aangaande de aftrekbaarheid is er niets veranderd. Per persoon kan men maximaal 1,5% van de schuld aftrekken, met een maximum van € 3.630 per persoon. Wanneer men meer heeft betaald dan het gestelde maximum, kan het bedrag dat boven het maximum uitkomt jaarlijks worden afgetrokken gedurende de looptijd van de hypotheek.

Een voorbeeld:

Er is € 5.400 afsluitprovisie betaald. Deze lening heeft een looptijd van 20 jaar. Vervolgens verminder je dit bedrag met het bedrag dat je eenmalig mag aftrekken: € 5.400 – € 3.630 = €

1.770. Hierna deel je de € 1.770 door het aantal jaren van de looptijd: € 1.770 : 20 = € 88,50.

In het jaar van de aankoop van de woning mag worden afgetrokken € 3.630 + € 88,50 = € 3718,50. Voor de jaren hierna geldt een jaarlijkse aftrekpost van € 88,50.

Hypotheekadvies vergelijken

Als gevolg van het provisieverbod is hypotheekadvies transparanter geworden en daardoor ook beter te vergelijken. Echter, de prijsverschillen zijn nog steeds groot. Zo varieert het uurtarief, rekent de ene adviseur alleen advieskosten terwijl de ander kosten berekent voor het opstellen van een heel financieel plan.

Hoe kan men weten of men goed is geadviseerd? Voor het vergelijken van hypotheekadviseurs is het raadzaam om ervaringen van anderen te lezen. Daarnaast bestaat er een kwaliteitscontrole van het advies, door middel van een checklist. Deze checklist is te vinden op de website van de Autoriteit Financiële Markten. Het betreft een in te vullen vragenlijst waaruit kan blijken in hoeverre een hypotheekadvies toereikend is geweest. Een rechtstreekse link naar deze checklist vindt u hierhttps://www.afmsurvey.nl/afm89/Survey.aspx

Bij de meeste hypotheekadviseurs is een eerste kennismakingsgesprek kosteloos. Het verdient dan ook de aanbeveling om bij verschillende adviseurs een kennismakingsgesprek aan te vragen. U kunt zich dan laten voorlichten omtrent het uurtarief en de verwachte tijd die aan het advies besteed zal gaan worden.

U wilt een hypotheek berekenen. Dat is belangrijk, want om een hypotheek af te sluiten, dient men te weten hoeveel men kan lenen de bij de bank. Daarnaast kan men berekenen hoeveel eigen geld nodig is voor betreffende lening. Ook is het goed om te weten of een bestaande hypotheek nog steeds passend is. Bijvoorbeeld wanneer u een tweede hypotheek heeft. Hieronder volgt een uitleg met betrekking tot de afzonderlijke hypotheekberekeningen.

Maximale hypotheek berekenen

Hoeveel men maximaal bij een hypotheek kan lenen, is afhankelijk van verschillende factoren. Dit hangt af o.a. van het inkomen, de rentestand en de executiewaarde (waarde bij gedwongen verkoop) van de woning. Aangezien de woning als onderpand voor de lening dient, zal de maximale hypotheek vrijwel nooit beduidend hoger liggen dan de waarde van de woning. Op een woning met een waarde van € 250.000, kan logischerwijs geen hypotheek berusten van € 600.000. Iets meer lenen dan de woningwaarde voor bijvoorbeeld een verbouwing of verbetering van de woning, behoort nog wel tot de mogelijkheden.

Tot en met 2012 was het mogelijk 106% van de aankoopprijs te financieren met een hypotheek. De komende jaren zal de maximale hypotheek jaarlijks 1% omlaag gaan naar uiteindelijk 100% van het eigen huis in 2018. Om zelf de maximale hypotheek te berekenen, kan men op verschillende websites terecht, zoals bijvoorbeeld bij SNS Bank. Let er wel op dat de website onafhankelijk is en actueel. De berekening komt neer op de volgende stappen:

  1. Toetsinkomen bepalen: dit is het inkomen van de hypotheekaanvrager dat als uitgangspunt dient voor de hypotheekberekening.
  2. Hypotheekrente berekenen: de hypotheekrente is een belangrijk onderdeel voor het berekenen van de maximale hypotheek. Immers, hoe hoger de hypotheekrente is, hoe moeilijker deze voor de aanvrager maandelijks is op te brengen.
  3. De woonquote berekenen: Dit is met maximale percentage van het bruto jaarinkomen dat als bruto hypotheeklast (rente + aflossing) is toegestaan. Hierin is de hypotheekrente (zie 2) een belangrijke factor. Uit het voorgaande kunnen de maximale woonlasten worden berekend. Dit is de woonquote vermenigvuldigd met het toetsinkomen. Hierdoor kan tenslotte de maximale hypotheek worden berekend. Een voorbeeld: Jan heeft een toetsinkomen van € 35.000. Zijn rentevaste periode bedraagt 10 jaar en de hypotheekrente bedraagt 4%. De annuïteitenhypotheek heeft een looptijd van 30 jaar.
  1. Toetsinkomen: € 35.000.
  2. De hypotheekrente is 4%.
  3. Via gebruik van een woonquote-tabel blijkt bij een hypotheekrente van 4% de woonquote 29% te bedragen.
  4. De maximale woonlast wordt berekend: 29% van € 35.000 = € 10.150.
  5. Via een complexe formule is annuïteit bij een looptijd van 30 jaar vastgesteld op 0,059419.
  6. Jan’s maximale hypotheek is dan € 10.150/ 0,059419 = € 170.820.

NHG-hypotheek berekenen

Met de Nationale Hypotheekgarantie worden banken en huizenbezitters beschermd wanneer de hypotheek niet meer betaald kan worden. Het maximum te lenen bedrag wanneer men een hypotheek afsluit met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), bedraagt € 290.000. Dit bedrag is inclusief alle bijkomende kosten zoals notariskosten en afsluitprovisie. Per 1 juli 2014 geldt dat de aankoopprijs van de woning nog maximaal € 250.000 mag zijn zodat de totale wervingskosten niet boven de € 265.000 uitstijgen. Op de website van de NHG (www.nhg.nl) kan men een indicatie krijgen van het bedrag dat geleend kan worden voor een hypotheek met NHG.

Eigen geld berekenen bij afsluiten van hypotheek

De komende jaren zal de maximale hypotheek die men kan verkrijgen nog verder omlaag gaan. Dit houdt in dat er meer eigen geld nodig zal zijn voor eventuele verbouwings- of overige kosten (verbouwingshypotheek). Politiek streven voor de toekomst is uiteindelijk een percentage van 20% eigen geld bij het afsluiten van een hypotheek.

Om te weten of het verstandig is om eigen geld te investeren bij het kopen van een woning, zal een en ander moeten worden afgewogen. In hoeverre weegt de daling van hypotheeklasten door inbreng van eigen vermogen op tegen de renteopbrengst wanneer men het eigen vermogen op een spaarrekening laat staan? Beide opties dienen te worden berekend en met elkaar worden vergeleken. Het is zeker niet in alle gevallen voordeliger om eigen geld in de woning te stoppen.

Is de huidige hypotheek nog steeds de juiste hypotheek?

Het kan uiteraard voorkomen dat de huidige hypotheekrente lager is komen te liggen dan de rente waartegen men de hypotheek heeft afgesloten. In zo’n geval is het raadzaam om te berekenen of het oversluiten van een hypotheek voordeel biedt. Dit hoeft namelijk niet per se het geval te zijn. Het opheffen van de bestaande hypotheek brengt noemenswaardige kosten met zich mee alsook het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Op internet zijn verscheidene betrouwbare rekenhulpmiddelen te vinden die op basis van uw gegevens een berekening kunnen maken. De meest belangrijke factoren in deze berekening zijn de hypotheekrente en de eventueel te verkrijgen rentekorting bij de nieuwe of tweede hypotheek.

Hypotheek berekenen door een hypotheekadviseur

Het kiezen van de juiste hypotheek is best een lastige taak, die de nodige aandacht verdient. Wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden, is het soms niet mogelijk om online uw hypotheek te berekenen. Zo kan het zijn dat men geen intentieverklaring van de werkgever krijgt om in vaste dienst te worden aangenomen. Daarnaast kan men vanwege verhuizing van de werkgever zelf ook een nieuwe woning behoeven, maar blijft een restschuld over. Hiervoor is maatwerk vereist. Een erkende hypotheekadviseur kan u in deze gevallen helpen met het berekenen van de hypotheek en met advies bijstaan. Houd er rekening mee dat niet alle adviseurs onafhankelijk zijn, en verdienen deze tussenpersonen provisies op door hun geadviseerde hypotheken. Enig vooronderzoek naar de juiste hypotheekadviseur is dus geen overbodige luxe.