Lage hypotheekrente zorgt voor meer verhuizingen

De huizenprijzen stijgen de afgelopen maanden erg hard. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met zo’n 4,6% gestegen. Dat is de grootste stijging in 9 jaar. Zelfs net voor het losbarsten van de crisis in het derde kwartaal van 2008 stegen de huizenprijzen niet zo hard.

Lage hypotheekrente

Deze ontwikkeling heeft natuurlijk alles te maken met de lage hypotheekrente. Een hypothecaire lening met een rentevaste periode van 10 jaar heeft bij veel geldverstrekkers nu een rente van minder dan 2%. En dat is vóór hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat kopen veel en veel goedkoper is dan huren. De mensen die kunnen kopen – dat wil zeggen: die dus eigen geld hebben en/of een vast inkomen zodat ze hypotheek kunnen krijgen –  zien we dus nu in grote getale de huizenmarkt opkomen.

Zodoende is de daling in de hypotheekrente een grote aanjager geweest in het breken van de malaise op de huizenmarkt. Waar veel mensen zo sinds de crisis niet durfden te kopen, trok de lage hypotheekrente ze uiteindelijk toch over de streep.

Meer verhuizingen

En dat bracht en brengt vervolgens een sneeuwbaleffect teweeg. Want iemand die een nieuw huis koopt, zet zijn oude huis in de verkoop. En dat biedt ruimte voor de verhuiswensen van een andere koper. Verhuiswensen die sinds de crisis bijvoorbeeld al jaren in de ijskast zaten.

In het kielzog van deze opkrabbelende huizenmarkt doen de verhuisbedrijven het dan ook goed. Niet alleen wordt er meer verhuisd, maar ook is er weer geld om het verhuizen uit te besteden. En dat sijpelt door naar aanverwante businesses. Zodoende heeft een stijgende huizenmarkt groot effect op de staat van de economie in het algemeen.

Prognoses

Onder invloed van het ruime monetaire beleid is de verwachting dat de lage rentes nog wel even zullen aanblijven. Wel schuilt hierin uiteindelijk het gevaar. Ooit zullen de rentes weer gaan stijgen en dat zal (negatieve) invloed hebben op de prijs. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, zolang je aan de rente- en aflosverplichting kunt voldoen. Wel kan het moeilijker worden om te verhuizen, omdat er nog schuld op je huis rust en je een verlies niet kunt veroorloven. Een groot verschil met 2008 is echter dat er nu enkel hypotheken worden afgesloten waarbij wordt afgelost. Stel dat de rente over 5 jaar weer flink hoger staat, heb je in ieder geval al een deel afgelost. De huizenprijzen moeten daardoor veel meer zakken (dan in 2008), wil je onderwater staan.

Mocht je een rentestijging vrezen, dan is het verstandig om de rentevaste periode te verlengen. Overweeg dan bijvoorbeeld om hypotheek met een rentevaste periode van 20 of 30 jaar te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *