Verhuizen. Wat zijn de kosten?

Verhuizen kan je natuurlijk zelf doen maar je kunt het ook uitbesteden aan een professional. Maar om tot de juiste beslissing te komen, moet je precies weten wat er bij een verhuizing komt kijken. Zeker wanneer je het zelf wilt gaan doen. Uiteindelijk draait het vooral om de euro’s. Wat kost een verhuizing wanneer je het zelf doet? En hoeveel kost het als een professionele verhuizer alles voor je uitvoert?

Laten we beginnen met de kosten van een verhuizing die je zelf regelt. Allereerst, wat komt hier bij kijken? Men neme een aantal sjouwers (vrienden en/of familie),  vervoer en brandstof, inpakmateriaal en verhuisdozen. Natuurlijk is iets te eten en drinken voor de sjouwers wel op z’n plaats en dien je van te voren spullen te halen/reserveren.

De kosten van zelf verhuizen

 1. Busje huren: 100 – 150 euro per dag
 2. Brandstof: 50 euro (gemiddeld)
 3. Materiaal (dozen, dekens, opvul): 50 euro
 4. Eten/drinken: 50 euro

Een verhuislift nodig? Deze moet dan los worden gehuurd. Bovendien werk je op bovenstaande manier onverzekerd. Het is daarom aan te raden het eigen risico van het busje te verlagen om zo te voorkomen dat kleine schade veel geld gaat kosten. Ook ben je niet verzekerd als jij – of je vrienden of familie – iets beschadigen.

De kosten van een verhuisbedrijf

Een verhuisbedrijf regelt al het bovenstaande voor je. Dus vervoer, brandstof, sjouwers, inpakkers en materiaal. Bovendien zijn ze verzekerd en ben jij er dus zeker van dat je financieel geen risico loopt bij schade. Dit geldt voor schade aan spullen maar ook aan woning of auto. Geen risico dus.

Een verhuisfirma vraagt voor een simpele verhuizing – daarmee verstaan we een verhuizing van 20m3 – rond de 550 euro. Op emoov.nl bieden ze een dergelijke verhuizing zelfs al voor 450 euro aan. Het zelf verhuizen blijft dus iets goedkoper, maar tegen welke prijs?

Prijsopbouw van een verhuisbedrijf

Een verhuisfirma vind je vaak door regionaal te zoeken en enkele offertes op te vragen. Vervolgens vergelijk je natuurlijk de offertes. Hoe komen verhuisfirma’s tot hun prijs? Wij hebben de kostenopbouw van een verhuis door een verhuisfirma voor jou op een rijtje gezet:

 1. Vervoer & brandstof: 35%
 2. Inpakken: 15%
 3. Sjouwen (laden en lossen): 40%
 4. Verzekering: 5%
 5. Overhead: 5%

Zodra je kiest voor een verhuisfirma, betekent dit ontzorgen. De verhuisfirma regelt alles voor je en jij bent er zeker van dat jouw spullen veilig en onbeschadigd over gaan.  Ga jij je verhuizing zelf regelen of laat je het over aan een professionele verhuisfirma?

3 reacties

 1. Ik ga over een week verhuizen en eerlijk gezegd is het echt stressvol voor mij omdat ik dat nooit heb gedaan. Maar ik denk dat met mijn vrienden en een verhuiswagen alles goed komt 🙂 Ik geloof dat ik een lichte vrachtwagen nodig hebt want mijn spullen zijn niet zwaarder dan 600 kilo. Ook heb ik al dozen gekocht, dus de kosten zullen ongeveer 200 euro zijn en dat is relatief goedkoop. Hopelijk komt alles goed en over een week zal ik van mijn nieuwe woning genieten

 2. Kosten kunnen zomaar hoog oplopen bij een verhuizing. Niet elk verhuisbedrijf is even transparant als het aankomt op de kosten, vooral niet als er gebruik wordt gemaakt van een verhuislift. Voor een verhuislift verhuur is het dan ook altijd aan te raden om een partij in te schakelen die het gebruik per uur offreert. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten!

 3. Bedankt voor deze uitleg over de verhuiskosten. Ik zou graag een busje of een vrachtwagen huren, zodat ik niet te vaak heen en weer hoe te rijden. Fijn ook om te weten welke kosten een verhuisbedrijf verrekenen. Je kan dus geld besparen door zelf in te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *