Nederlanders die gaan verhuizen vergeten hun internet. Veel consumenten vragen het internetabonnement veel te laat aan waardoor ze weken zonder internet komen te zitten in de nieuwe woning. Dit blijkt uit onderzoek van Breedbandwinkel.nl. Maar liefst 90 procent is er te laat mee. Onnodig.

Stel je gaat verhuizen en vraagt een week voor je verhuizing een alles-in-1 pakket aan. De provider begint dan met jouw aanvraag goed te keuren. Doe heb je geen openstaande facturen (ook bij andere provider!) en is jouw woning geschikt voor aansluiting? Als dit goed wordt gekeurd wordt de aanvraag doorgezet. Je hebt vervolgens nog 14 dagen om zonder opgaaf van redenen te annuleren. In de praktijk wacht de provider daarom gewoon met aansluiten. Na die 14 dagen is er nog een korte periode die nodig is om alles administratief te regelen en zaken op te sturen. In de praktijk doet de provider er daarom gemiddeld een maand over je aan te sluiten. Als je een week van te voren aanvraagt zit je 3 weken zonder internet. Dat wordt dus je 4G aanspreken.

“Bij de aanvraag van internet en tv dient nog altijd rekening gehouden te worden met een levertijd van 2 tot 4 weken. Ondanks dat internet ook handig kan zijn tijdens de verhuizing en het verbouwen denken Nederlandse consumenten hier veel te laat aan. 38 procent van de verhuizers vraagt het abonnement pas aan nadat men de sleutel heeft ontvangen. Last-minute denkt 24 procent van de verhuizers aan het internetabonnement, zij vragen het aan in de laatste week voor sleuteloverdracht”

In de praktijk is slechts 10 procent van de consumenten die kiezen voor een nieuwe provider op tijd met de aanvraag voor internet, tv en/of bellen. Gezien het recordaantal van ruim 475.000 verhuisde Nederlanders in het eerste kwartaal van 2017 (bron: CBS) gaat het om 425.000 consumenten die zonder internet en tv komen te zitten.

Wat verder opvalt is verhuizende consumenten steeds vaker voor een los internet abonnement kiezen. Dus juist geen alles-in-1 pakket maar alleen internet. Vooral onder jongere consumenten blijkt traditioneel televisie kijken steeds minder vanzelfsprekend. Zij kiezen niet meer standaard voor een abonnement met daarbij tv maar zetten in op Netflix.

Verhuizen kan je natuurlijk zelf doen maar je kunt het ook uitbesteden aan een professional. Maar om tot de juiste beslissing te komen, moet je precies weten wat er bij een verhuizing komt kijken. Zeker wanneer je het zelf wilt gaan doen. Uiteindelijk draait het vooral om de euro’s. Wat kost een verhuizing wanneer je het zelf doet? En hoeveel kost het als een professionele verhuizer alles voor je uitvoert?

Laten we beginnen met de kosten van een verhuizing die je zelf regelt. Allereerst, wat komt hier bij kijken? Men neme een aantal sjouwers (vrienden en/of familie),  vervoer en brandstof, inpakmateriaal en verhuisdozen. Natuurlijk is iets te eten en drinken voor de sjouwers wel op z’n plaats en dien je van te voren spullen te halen/reserveren.

De kosten van zelf verhuizen

  1. Busje huren: 100 – 150 euro per dag
  2. Brandstof: 50 euro (gemiddeld)
  3. Materiaal (dozen, dekens, opvul): 50 euro
  4. Eten/drinken: 50 euro

Een verhuislift nodig? Deze moet dan los worden gehuurd. Bovendien werk je op bovenstaande manier onverzekerd. Het is daarom aan te raden het eigen risico van het busje te verlagen om zo te voorkomen dat kleine schade veel geld gaat kosten. Ook ben je niet verzekerd als jij – of je vrienden of familie – iets beschadigen.

De kosten van een verhuisbedrijf

Een verhuisbedrijf regelt al het bovenstaande voor je. Dus vervoer, brandstof, sjouwers, inpakkers en materiaal. Bovendien zijn ze verzekerd en ben jij er dus zeker van dat je financieel geen risico loopt bij schade. Dit geldt voor schade aan spullen maar ook aan woning of auto. Geen risico dus.

Een verhuisfirma vraagt voor een simpele verhuizing – daarmee verstaan we een verhuizing van 20m3 – rond de 550 euro. Op emoov.nl bieden ze een dergelijke verhuizing zelfs al voor 450 euro aan. Het zelf verhuizen blijft dus iets goedkoper, maar tegen welke prijs?

Prijsopbouw van een verhuisbedrijf

Een verhuisfirma vind je vaak door regionaal te zoeken en enkele offertes op te vragen. Vervolgens vergelijk je natuurlijk de offertes. Hoe komen verhuisfirma’s tot hun prijs? Wij hebben de kostenopbouw van een verhuis door een verhuisfirma voor jou op een rijtje gezet:

  1. Vervoer & brandstof: 35%
  2. Inpakken: 15%
  3. Sjouwen (laden en lossen): 40%
  4. Verzekering: 5%
  5. Overhead: 5%

Zodra je kiest voor een verhuisfirma, betekent dit ontzorgen. De verhuisfirma regelt alles voor je en jij bent er zeker van dat jouw spullen veilig en onbeschadigd over gaan.  Ga jij je verhuizing zelf regelen of laat je het over aan een professionele verhuisfirma?

Verhuizers rapporteren groei. De aantrekkende woningmarkt, zeg maar gerust gekte, pakt positief uit voor verhuisbedrijven. De branche doet het goed. Maar eerlijk is eerlijk, ze heeft dan ook diepe dalen gekend de afgelopen jaren.

Het aantal verhuizing stijgt flink. Erkende Verhuizers, de Nederlandse branchevereniging, bracht data naarbuiten over de afgelopen jaren. In totaal voerden de bijna 250 aangesloten bedrijven vorig jaar ruim 35.000 verhuizingen uit. Ter vergelijking: in 2013 waren dit er 27.000. Let wel, dit gaat dus alleen met verhuizingen via Erkende Verhuizers. Natuurlijk zijn er ook nog veel bedrijven zonder dit predicaat en bovendien kiezen velen ervoor de verhuizing zelf te regelen. Bijvoorbeeld door met vrienden en een busje huren de verhuizing uit te voeren.

Amsterdam

Amsterdam doet het goed. Waar de woningmarkt in heel Nederland aantrekt, is het in de hoofdstad pure gekte. Overbieden lijkt de standaard te zijn geworden en in sommige stukken betaal je al 8.000 euro per vierkante meter. En met een beetje pech zit er dan nog geen keuken in…

Volgens het onderzoek Woon Amsterdam 2015 zullen dit jaar 10.800 Amsterdamse woningen worden verkocht, een record. En dat merken ze bij de Amsterdamse verhuisbedrijven: de telefoon rinkelt voortdurend. De verhuizers van Wiggelaar lopen de balie plat; terug van een opdracht, klaar voor een volgende klus. Ook firma P.M. de Wit (‘Ruim 90 jaar ervaring’) moest alle zeilen bijzetten tijdens de crisis, zegt eigenaar Jan de Wit (57). ‘In 2012 hadden we het écht lastig. We konden overuren niet betalen en overwogen serieus personeel te ontslaan.’

Volgens de Organisatie voor Erkende Verhuizers kwam het water veel verhuisbedrijven tijdens de crisis tot aan de lippen. ‘Toch hadden we zelfs in de donkerste dagen van de crisis jaarlijks slechts één of twee faillissementen. Dat valt relatief mee, maar het wil niet zeggen dat er geen problemen waren,’ zegt voorzitter Martin Hobbel.  ‘Eigenaren die stiekem al droomden van verkoop van hun bedrijf en een mooi pensioen, moesten na de instorting van de verhuismarkt hun eigen portemonnee trekken om het hoofd boven water te houden.’

Startups

Dat de verhuismarkt weer floreert, blijkt wel uit de hoeveelheid startups die zich melden om deze markt nog verder op te schudden. In Duitsland maken partijen als Movinga aardig wat reuring en dichterbij huis vinden we Emoov. De startups lijken vooral in te zetten op overcapaciteit om op die manier goedkopere verhuizingen te kunnen aanbieden.